D-day voor Mauro

In Den Haag is het dinsdag bijltjesdag voor de Angolese asielzoeker Mauro Manuel. De Tweede Kamer stemt dan over moties van de oppositie om hem alsnog een verblijfsvergunning te geven.

Uit een peiling van de 'Schaduwkamer' van Maurice de Hond blijkt maandag dat 64 procent van de Nederlanders een motie van de PvdA en ChristenUnie steunt die het kabinet oproept om een regeling te maken waarbij Mauro en een aantal kinderen die in hetzelfde schuitje zitten een verblijfsvergunning kunnen krijgen.

Een motie van de SP en GroenLinks om Mauro een verblijfsvergunning te geven wordt door 63 procent gesteund. In de Schaduwkamer kunnen mensen 'meestemmen' over moties die ook in de Kamer worden ingediend.

De Kamer debatteerde vorige week ook uren met Leers over de 18-jarige man, die op zijn tiende naar Nederland kwam. Een Kamermeerderheid staat vooralsnog achter het besluit van Leers om hem terug te sturen, al liggen de 'dissidente' Kamerleden van het CDA Kathleen Ferrier en Ad Koppejan nog dwars.

Het tweetal liet zaterdag na afloop van het CDA-congres weten dat Mauro hoe dan ook in Nederland moet blijven. Binnen het CDA wordt druk gezocht naar een oplossing. Een van de mogelijkheden is dat hij in Nederland kan blijven dankzij een studievisum. Maandagavond meldden verschillende media op basis van bronnen dat er een politiek compromis zou zijn gesloten, die inhoudt dat Mauro de aanvraag van een eventueel studievisum mogelijk toch in Nederland mag afwachten.

Mauro deed maandag in een brief aan de Tweede Kamer nog een ultiem beroep op het parlement om hem een verblijfsvergunning te geven. Deze brief wordt dinsdag overhandigd aan de Tweede Kamer. Ook krijgen de parlementariërs een petitie die is ondertekend door zo'n 52.000 mensen die vinden dat Mauro moet blijven.

Aan het begin van de middag vindt de manifestatie 'Hart Om Mauro' plaats op het Plein. Het is de bedoeling dat een menselijk hart wordt gevormd om Mauro. Bekende Nederlanders zoals Freek de Jonge zullen daarbij optreden.