Hackers in strijd met drugskartel Mexico

Het hackers-collectief Anonymous heeft een nieuw front geopend tegen het Mexicaanse Zetas-kartel. De internetbeweging hanteert informatie als wapen in de strijd tegen de drugshandelaren, die zich hiermee op onbekend terrein bevinden.

Anonymous eist de vrijlating van een door Zetas ontvoerd lid van het hackers-collectief. Voldoet de drugsbende niet aan deze eis, dan wordt een video op internet geplaatst waarin agenten, journalisten, taxichauffeurs en anderen worden genoemd die hun medewerking aan het kartel zouden verlenen.

"Jullie hebben een grote fout begaan door een van ons te ontvoeren. Laat hem vrij", aldus een YouTube-video van Anonymous uit 'Veracruz, Mexico en de hele wereld', waarin de hackers een taalgebruik bezigen dat voorheen alleen leek voorbehouden aan drugsbendes als Zetas. De hackers zeggen 'moe te worden van de criminele bende Zetas, die zich wijdt aan ontvoeringen, diefstal en afpersing'.

Als het verder niet bij name genoemde lid van Anonymous vrijdag niet op vrije voeten is, wordt de compromitterende video op internet geplaatst. "We kunnen ons niet verdedigen met wapens, maar wel met hun auto's, huizen, cafés. Het is niet moeilijk. We weten wie ze zijn en waar ze zich ophouden", aldus de beweging. "Informatie is gratis. We vergeven niet. We vergeten niet." Tot dusverre stond de internetgroepering alleen bekend om aanvallen op de websites van grote bedrijven en overheden.

De Mexicaanse staat Veracruz gaat gebukt onder een drugsoorlog tussen elkaar op leven en dood bestrijdende drugskartels. De laatste tijd worden wekelijks tientallen ernstig toegetakelde lichamen gevonden. Vorige maand werden tijdens het spitsuur in de stad Boca del Rio 35 lijken op een snelweg gedumpt.

Als Anonymous zijn dreigement ten uitvoer brengt, wordt iedere in de video genoemde medewerker van Zetas automatisch een doelwit voor rivaliserende bendes. Het kan Zetas in zijn operaties ernstig ondermijnen. Het kartel op zijn beurt zal dan niet terugdeinzen internetactivisten aan te vallen, zelfs als die niet verbonden zijn aan Anonymous.