Taliban valt NAVO-bus aan: 17 doden

Door een zelfmoordactie van de Taliban in Kabul zijn zeventien personen gedood, waaronder twaalf Amerikanen. Tevens kwamen een Canadees en vier Afghanen om. De aanslag is een van de ergste sinds de oorlog in 2001 begon.

De slachtoffers zaten in een bus van de NAVO, die werd geramd door een zelfmoordenaar in een auto vol explosieven. Dergelijke aanvallen zijn zeldzaam in de zwaar beveiligde hoofdstad. Onder de doden bevinden zich elf burgers, waarvan acht Amerikanen en drie Afghanen. Vier Amerikanen en de Canadees waren NAVO-militairen, een van de Afghanen was een politieman.

De gepantserde bus werd volgens volgens ooggetuigen door de kracht van de bom omvergeblazen. Het is de dodelijkste aanval van de Taliban sinds er in augustus een Amerikaanse helicopter werd neergehaald, met 30 leden van dezelfde speciale eenheid die Osama bin Laden eerder dit jaar liquideerde.

Bij een andere aanval, op een basis in Uruzgan, werden drie Australische soldaten doodgeschoten. De schutter, die een Afghaans militair uniform droeg, werd daarop zelf gedood. Het is nog onduidelijk of de man daadwerkelijk lid van het Afghaanse leger was.

De internationale troepenmacht heeft de Taliban in de loop der jaren steeds verder naar het zuiden van het land gedreven. Deze aanslagen tonen echter aan dat ze er niettemin in slagen hun tactieken aan te blijven passen. Washington is van plan om in 2014 de Amerikaanse troepen terug te trekken, en de veiligheidstaken aan de Afghaanse krijgsmacht en politie over te dragen.