Grote aanslag op militairen in Kabul

Bij de zwaarste aanslag sinds jaren op NAVO-troepen in de Afghaanse hoofdstad Kabul, zijn zaterdag 13 Amerikaanse militairen omgekomen. De aanslag werd gepleegd met een auto vol explosieven die inreed op een konvoi van het Amerikaanse leger.

Eén Amerikaanse militair is gewond. De NAVO en Amerikaanse functionarissen hebben dat zaterdag bekendgemaakt.

De radicaal islamitische Taliban hebben de verantwoordelijkheid opgeëist. Volgens een woordvoerder was de aanslag gericht op Amerikaanse legertrainers. In de bomauto was volgens hem 700 kilo aan explosieven geladen.

Een woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat er ook drie burgers (onder wie twee schoolkinderen) en een Afghaanse politieman bij zijn omgekomen.

Aanslagen in de hoofdstad Kabul zijn vrij zeldzaam, in tegenstelling tot het onrustige zuiden van Afghanistan. De aanslag is minder dan 2 maanden na een 20 uur durende beschieting van de Amerikaanse ambassade in Kabul.

De NAVO meldde zaterdag ook dat in het zuiden twee buitenlandse militairen om het leven zijn gebracht. Ze werden doodgeschoten door een terrorist die zich als Afghaanse militair had vermomd. Hij is door ISAF-militairen gedood.

De overwegend Pathaanse Taliban stellen zich op islamitisch gedachtegoed te baseren. Ze voerden een schrikbewind in Afghanistan van midden jaren '90 tot eind 2001.

Grote aanslag op VS-militairen in Kabul
Grote aanslag op VS-militairen in Kabul (Foto: ANP)