CDA'ers buigen zich over lot Mauro

De CDA-fractie bespreekt zaterdag met zijn achterban op het partijcongres in Utrecht het lot van de 18-jarige Angolese asielzoeker Mauro. Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) wil Mauro terugsturen naar zijn geboorteland, maar de twee 'dissidente' Kamerleden Ad Koppejan en Kathleen Ferrier zijn het daar niet mee eens.

Het debat over de toekomst van Mauro liep donderdagnacht uit op een nieuwe crisis binnen het CDA. Donderdagmiddag leek het erop dat de fractie zich zou neerleggen bij het standpunt van Leers, maar Koppejan en Ferrier keerden zich tegen de uitzetting van Mauro.

De Tweede Kamer besloot na het CDA-beraad de stemmingen over het lot van Mauro uit te stellen tot dinsdag. De oppositie hoopt nu dat het congres de fractie alsnog op andere gedachten weet te brengen. Een peiling van Maurice de Hond wees eerder uit dat zeventig procent van de CDA-kiezers vindt dat Mauro een verblijfsvergunning moet krijgen.

Om een Kamermeerderheid te krijgen moeten meer dan twee CDA-Kamerleden afwijken van de partijlijn. Nu heeft Leers nog altijd een nipte meerderheid door de steun van behalve VVD en PVV ook de SPG, die twee zetels heeft, hem steunt.

Leers herhaalde vrijdag dat zijn besluit om Mauro uit te zetten vaststaat. Het partijcongres brengt daar geen verandering in. "Als minister heb ik de integriteit van het asielbeleid te bewaken. Dat zal ik het congres uitleggen", zei Leers.


CDA'ers buigen zich over lot Mauro (Foto: Novum)