Britse prinsen verliezen voorrang op prinsessen

Britse prinsen hebben niet langer voorrang op prinsessen in de lijn van troonopvolging. Dat bepalen de nieuwe opvolgingsregels voor de Britse monarchie, die het Britse Gemenebest vrijdag is overeengekomen. De Britse koning is het staatshoofd van zowel het Verenigd Koninkrijk als van vijftien van de 53 al dan niet voormalige Britse koloniën en mandaatgebieden die samen het Gemenebest vormen. Op de top van de Commonwealth of Nations in het West-Australische Perth besloten de leden van het Gemenebest vrijdag dat het hun staatshoofd voortaan tevens vrijstaat een rooms-katholiek te trouwen. Alle zestien betreffende lidstaten moeten de nieuwe regels nog ratificeren voor ze van kracht worden.

"De afgelopen eeuwen zijn onze denkbeelden fundamenteel veranderd, en sommige achterhaalde regels - zoals sommige opvolgingsregels - slaan gewoon nergens meer op", zei de Britse premier David Cameron. "Deze gedachtegang past niet langer in de moderne staten die we zijn geworden."

Zestien van de 53 lidstaten van het Gemenebest hebben de Britse monarch als staatshoofd. Vijf lidstaten kennen hun eigen vorst, terwijl de overige lidstaten republieken zijn.


Britse prinsen verliezen voorrang op prinsessen (Foto: Novum)