Leers: besluit Mauro staat vast

Minister Gerd Leers van Immigratie en Asiel heeft vrijdag gezegd dat de uitwijzing van Mauro Manuel naar Angola vaststaat. Hij meent het CDA-congres van zaterdag met argumenten te kunnen overtuigen. Een kabinetscrisis over het onderwerp is niet onmogelijk, maar lijkt niet waarschijnlijk.

Leers erkent dat een deel van de CDA-achterban het moeilijk heeft met zijn beslissing, maar stelt dat emotionele barrières met 'de kracht van argumenten' kunnen worden geslecht. De minister kan zich gesterkt voelen in de mening van de provinciale fractieleiders, die in de kwestie geen reden zouden zien om te stoppen met de samenwerking met de PVV.

Gerd Leers (foto: Novum)Daar lijkt het debat overigens in belangrijke mate over te gaan: de oppositie beticht Leers ervan niet zijn eigen beslissing, maar die van gedoogpartner PVV te nemen. De parlementaire pers stelde gisteren dat de kiem ligt in een recente verblijfsvergunning voor een Afghaans meisje dat teveel verwesterd zou zijn geraakt. Naar verluidt heeft Geert Wilders naar aanleiding daarvan Leers te kennen gegeven niet nog zo'n uitzondering te tolereren.

De rol die Kathleen Ferrier en Ad Koppejan zullen spelen, de twee dissidenten die ten tijde van de kabinetsformatie op het nippertje binnenboord werden gehouden, is nog onduidelijk. Zij gaven gisteren te kennen tegen de uitzetting te zijn wat tot crisisberaad leidde. Met zijn tweeën kunnen ze de samenwerking met de PVV echter niet in gevaar brengen: het kabinet kan immers ook rekenen op de steun van de SGP, die twee zetels in de Kamer bezet.

Mogelijk slaagt het CDA er morgen opnieuw in om de rijen, inclusief de twee dissidenten, te sluiten, maar ook als het tweetal dinsdag tegenstemt kan het kabinet vermoedelijk doorgaan. Dat wordt echter anders als Ferrier en Koppejan tijdens het congres een groot deel van de achterban achter zich krijgen, en daardoor ook andere CDA-Kamerleden aan het twijfelen brengen.

Mauro Manuel
Mauro Manuel op de publiekstribune van de Tweede Kamer