Recordaantal ruigpootbuizerds door gunstige wind

Een recordaantal ruigpootbuizerds is deze maand in Nederland gezien. Vooral langs de kust en bij de Waddeneilanden zijn tientallen van de Scandinavische roofvogels geteld. Dat meldt Vogelbescherming Nederland op natuurbericht.nl. Het grote aantal buizerds komt door een goed broedseizoen en een gunstige wind.

Normaal is de ruigpootbuizerd, een vogel die groter is dan de buizerd met een langere staart en vleugels, een schaarse verschijning. De vogel broedt in Scandinavië, en daar waren afgelopen zomer veel dieren waar ze gek op zijn. Hierdoor brachten de vogels veel jongen groot.

In de periode dat de meeste vogels uit het broedgebied vertrokken, woei er een straffe wind die de roofvogels naar Nederland dreef. Normaal gesproken trekken de meeste vogels oostelijk van ons land langs.

De ruigpootbuizerds die nu langskwamen, bijna allemaal jonge vogels die voor de eerste keer naar het zuiden trokken, kwamen in twee trekgolven door. Ook in het binnenland werden meer ruigpootbuizerds gezien dan normaal. In totaal ging het om vele honderden exemplaren

De verwachting is dat komende winter veel van de roofvogels hier blijven. De vogel is te zien in open landschap, waar de ruigpootbuizerds een duidelijke voorkeur voor hebben.


Recordaantal ruigpootbuizerds door gunstige wind (Foto: Novum)