Ontruiming kraakpand alleen na kort geding

De politie mag een kraakpand pas ontruimen nadat de krakers de kans hebben gekregen naar de rechter te gaan. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald in een zaak die krakers hadden aangespannen. Alleen bij bijzondere omstandigheden, bijvoorbeeld als de openbare veiligheid in het geding is, kan er direct worden ontruimd.

Sinds 1 oktober vorig jaar is kraken strafbaar, maar dat betekent volgens de Hoge Raad niet dat kraakpanden zomaar mogen worden ontruimd. Het kan zijn dat in sommige gevallen het belang van de krakers boven dat van de eigenaren gaat. De rechter moet uitmaken of dat het geval is.

Het Openbaar Ministerie moet een ontruiming tijdig aankondigen. Als de krakers een kort geding aanspannen, moet het OM de uitkomst daarvan afwachten. Als de rechter toestemming geeft, hoeft niet te worden gewacht op de uitspraak in hoger beroep.

De uitspraak van de Hoge Raad is gelijk aan een eerdere uitspraak van het gerechtshof in Den Haag. Zowel het OM als de krakers die de zaak hadden aangespannen, waren daartegen in beroep gegaan. De uitspraak is nu definitief.