Benzinedief A2: Politie schuldig aan dood man

De politie is op zijn minst deels verantwoordelijk voor de dood van een 35-jarige man uit Maastricht op de A2 zaterdag. Dat zeiden de bijrijder en advocaat van de 47-jarige Tilburger die het ongeval na een benzinediefstal veroorzaakte dinsdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur.

De politie zat achter de Tilburger en zijn 24-jarige zoon uit Rotterdam, die naast hem zat, aan, nadat ze bij een tankstation in Culemborg waren weggereden zonder te betalen voor de getankte benzine. De twee botsten na een tijdje op de A2 bij Abcoude op een door de politie veroorzaakte file, waardoor de Maastrichtenaar om het leven kwam. De politie is flink bekritiseerd vanwege het organiseren van de file.

De Tilburger wordt verdacht van poging tot doodslag op agenten en doodslag. De politie meldde eerder dat de bestuurder tijdens de achtervolging een paar keer met zijn wagen expres tegen politiewagens botste.

De 24-jarige Rotterdammer die op de passagiersstoel zat, vertelde dinsdagavond dat de politie ze na de diefstal van de weg probeerde te drukken. "We hadden die file zien aankomen als we alleen vooruit hadden gekeken en niet naar de politieauto's die ons van de weg probeerden te drukken."

Hij vindt dat de politie zeker schuld heeft aan de dood van de man uit Maastricht, aangezien de politie burgers als menselijk schild heeft ingezet. "Ze wisten op dat moment dat stoppen niet aan de orde was."

Advocaat Gerald Roethof zegt dat in eerste instantie geen sprake was van een dollemansrit. "Aanvankelijk hebben ze zich gewoon aan de normale snelheid gehouden. Pas toen de politie ze insloot en van de weg drukte, is het uit de hand gelopen."

De raadsman wilde dinsdagavond niet ingaan op de vraag waarom zijn cliënt niet afrekende voor de getankte benzine. De Tilburger zou voor nog geen zestig euro aan benzine hebben gestolen.

Roethof vroeg zich in de uizending af waarom een middel als een roadblock moest worden ingezet voor zo'n klein vergrijp. "Het zijn geen overvallers van Brinks", zei hij. Hij verwees hiermee naar de gewelddadige overval op het geldtransportbedrijf eind juni in Amsterdam, waarbij onder meer op de politie is geschoten. Ook wees de advocaat erop dat zijn cliënt op camerabeelden bij het tankstation was vastgelegd. "Er is minstens sprake van gedeelde verantwoordelijkheid."