Politie creëerde fatale file bij achtervolging A2

De politie heeft de file op de A2 waarbij zaterdag een automobilist om het leven kwam, opzettelijk gecreëerd om een achtervolging te beëindigen. Dat gaf de politie zaterdagavond toe. Eerder op de dag suggereerden getuigen al dat de noodlottige file door de politie was veroorzaakt.

Volgens het Korps Landelijke Politiediensten gebeurt het vaker dat de politie matrixborden op rood zet om een file te creëren als iemand op de snelweg wordt gezocht. Daarvoor zijn bepaalde protocollen. De Rijksrecherche gaat onderzoeken of die voorschriften zijn nageleefd.

De politie achtervolgde zaterdagochtend twee mensen in een auto, die bij een tankstation bij Culemborg weg waren gereden zonder te betalen. Bij de achtervolging reden de benzinedieven een paar keer opzettelijk tegen politieauto's aan. Uiteindelijk reden ze om 10.00 uur bij Vinkeveen vol op de file in die ze had moeten afremmen.

Een 35-jarige man uit Maastricht in de auto die werd geraakt door de benzinedieven, kwam om het leven. De twee verdachten, een man van 47 uit Tilburg en een 24-jarige Rotterdammer, raakten gewond en werden naar een ziekenhuis overgebracht. Ze zijn aangehouden voor poging tot doodslag op politieagenten, dood door schuld en doodslag.


Politie creëerde fatale file bij achtervolging A2 (Foto: Novum)