Oud-president Joegoslaviëtribunaal Cassese overleden

Antonio Cassese, de eerste president van het Joegoslaviëtribunaal en tot voor kort de president van het Hariri-tribunaal is vrijdagavond in zijn huis in het Italiaanse Florence overleden. Dat heeft het Hariri-tribunaal zaterdag bekendgemaakt. Cassese leed aan kanker.

"Voor de leden van het tribunaal was hij de Maestro, wiens enorme kunnen als jurist en staatsman werd geëvenaard door een immense persoonlijke warmte en menselijkheid die hem tot een dierbare vriend maakten", aldus David Baragwanath, die Cassese twee weken geleden opvolgde als president van het Hariri-tribunaal.

Cassese werd wereldwijd beschouwd als een expert in internationaal recht. Hij leidde het Joegoslaviëtribunaal in de eerste jaren na de oprichting en gaf in 2004 bovendien leiding aan de Internationale Onderzoekscommissie voor Genocide in Darfur van de Verenigde Naties.

"Zijn visie, intellect, dynamiek en moed veranderden houdingen, instituties en levens", aldus Baragwanath.

Cassese werd in 1937 in Italië geboren. Hij was van 1975 tot 2008 hoogleraar internationaal recht aan de Universiteit van Florence. Hij publiceerde veel over internationaal recht, in het bijzonder internationaal strafrecht, en werd daarvoor meerdere malen onderscheiden.


Oud-president Joegoslaviëtribunaal Cassese overleden (Foto: Novum)