Chirurgen stellen normen cosmetische operaties op

Plastisch chirurgen hebben hun eigen normen opgesteld voor operaties in privéklinieken. Ze verzetten zich daarmee tegen de wildgroei aan klinieken die zonder voldoende vakkennis operaties uitvoeren, schrijft de Volkskrant zaterdag.

De chirurgen willen met de normen het kaf van het koren scheiden. Plastisch chirurg Hans Pieter van Not, die de leidraad ontwikkelde voor de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie, zegt in de krant dat operaties in particuliere klinieken nog vaak misgaan. "We zien geregeld patiënten met cosmetische operaties die nét niet gelukt zijn."

Particuliere klinieken moeten voortaan onder meer complicaties en sterftecijfers openbaarmaken. Verder mogen cosmetische operaties alleen worden uitgevoerd door de daartoe opgeleide plastisch chirurgen. De chirurgen willen dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) de normen gaat gebruiken om de ruim 240 privéklinieken te controleren.

Op dit moment mag iedere 'bekwame' basisarts cosmetische behandelingen als een borstvergroting uitvoeren. De arts hoeft daarvoor geen speciale opleiding te hebben gevolgd. Wanneer een arts bekwaam is, is nu nergens vastgelegd.

De IGZ riep particuliere klinieken deze week al op dat ze snel moeten komen met strengere eisen voor cosmetische behandelingen. De inspectie maakt zich grote zorgen over het ontbreken van normen en spreekt van een verhoogd risico voor patiënten.