Guatemala, Marokko en Pakistan in Veiligheidsraad

Guatemala, Marokko en Pakistan zijn gekozen om zitting te nemen in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Dat werd vrijdag bekend na de eerste geheime stemronde. In de latere stemrondes wist ook Togo een zetel te vergaren. Een zetel is nog te vergeven.

Elk van de vier landen wist ten minste een tweederde meerderheid in de Algemene Vergadering van de VN achter zich te krijgen. Een tweederde meerderheid is een vereiste om zitting te mogen nemen in de Veiligheidsraad. De vijf landen die uiteindelijk in de Veiligheidsraad komen volgen Bosnië-Herzegovina, Brazilië, Gabon, Libanon en Nigeria op. Hun termijn van twee jaar eindigt op 31 december.

Om een zetel in het machtigste orgaan van de VN te krijgen moet een land de stem krijgen van ten minste 129 van 193 leden. Zetels in de Veiligheidsraad zijn erg gewild, omdat ze een land een belangrijke stem geven in zaken die betrekking hebben op internationale vrede en veiligheid.

De stemming in de verkiezingen voor de Veiligheidsraad worden geheim gehouden. Het is dan ook niet ongebruikelijk dat er meerdere malen wordt gestemd.