Eerste lichting Afghaanse agentes geslaagd

De eerste lichting Afghaanse politievrouwen is geslaagd voor de veiligheidsopleiding die wordt gegeven door Nederlandse marechaussees. De Nederlanders werkten hiervoor samen met de Duitsers en Amerikanen. Dat meldt het ministerie van Defensie vrijdag.

De elf vrouwen werken op het hoofdkwartier van de politie in Kunduz. Tijdens de twee weken durende cursus leerden ze onder meer hoe ze moeten fouilleren, mensen in de boeien moeten slaan, hoe ze moeten schieten en hoe ze controleposten moeten bemannen. Ook kwamen het Afghaanse recht en mensenrechten aan bod.

De lessen werden gegeven door twee vrouwelijke marechaussees en een Duitse trainster. Een Nederlandse sportinstructrice bracht de vrouwen de beginselen van zelfverdediging bij en leerde ze samenwerken aan de hand van sportactiviteiten.

Majoor Sander Emeis stelt dat er eerder al wel iets voor vrouwen werd georganiseerd, maar dat dit nog niet structureel gebeurde. Volgens Defensie versterkt de training de positie van de agentes. "Voor de vrouwen is het ook belangrijk dat de Afghaanse overheid deze opleiding erkent. Uiteindelijk moet de opleiding blijvend worden."

In totaal moeten 22 politievrouwen worden opgeleid. Deze maand begint de tweede lichting van nog eens elf agentes aan hun opleiding.