Galileo-satellieten vrijdag gelanceerd

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA gaat vrijdag een tweede poging doen om een raket met twee satellieten voor het nieuwe navigatienetwerk Galileo te lanceren. Dat is donderdag bekendgemaakt op de ruimtebasis Kourou in Frans-Guyana.

De lancering stond gepland voor donderdag, maar werd enkele uren ervoor afgeblazen. Bij het vullen van de brandstoftanks was een pneumatisch lek gevonden in de tankinstallatie op de grond. Er is geen brandstof vrijgekomen.

Galileo is het grootste ruimtevaartproject uit de Europese geschiedenis. Het moet een alternatief worden voor het global positioning system (gps) van het Amerikaanse leger. Het kost meer dan 4 miljard euro om de 30 satellieten te bouwen en in een baan rond de aarde te brengen. Daarna kost de exploitatie ongeveer 800 miljoen per jaar. Tegenstanders vinden dat een verspilling van belastinggeld.

Galileo moet in 2014 in gebruik worden genomen. Dan helpt het niet alleen auto’s en schepen om te navigeren. Reddingsdiensten kunnen de nauwkeurige gegevens gebruiken bij zoekacties, en legers bij aanvallen. In de verre toekomst moeten zelfs vliegtuigen veilig op de automatische piloot kunnen gaan landen dankzij Galileo.

Galileo-satellieten vrijdag gelanceerd
Galileo-satellieten vrijdag gelanceerd (Foto: ANP)