Kamerleden bezoeken Kunduz

Een delegatie van de Tweede Kamer heeft deze week een bezoek gebracht aan de Afghaanse provincie Kunduz. De zeven Kamerleden vertrokken maandag en kwamen donderdag weer terug. Dat heeft de Tweede Kamer laten weten.

De Kamerleden ontmoetten onder meer met Nederlandse trainers en Afghaanse agenten die door hen worden opgeleid. Ook spraken zij met de burgemeester van Kunduz en met vertegenwoordigers van Afghaanse mensenrechtenorganisaties, onder meer over de verbetering van het rechtssysteem en de strijd tegen corruptie.

In een gesprek met gouverneur Muhammad Anwar Jegdalek en politiechef Samiullah Qatra kwam een onlangs verschenen VN-rapport over mishandelingen van gedetineerden aan bod. Daarnaast spraken de Kamerleden met de politiechef over de rol van vrouwen bij de Afghaanse politie.

In de hoofdstad Kabul bezochten de Kamerleden onder meer het parlement, het ministerie van binnenlandse zaken en het EU-kantoor.

De delegatie bestond uit Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD), Attje Kuiken (PvdA), Coskun Çörüz (CDA), Jasper van Dijk (SP), Wassila Hachchi (D66), Hero Brinkman (PVV) en Mariko Peters (GroenLinks).