'NAC betaalde acht ton te veel aan Breda'

De redactie van NAC-fanzine De Rat wil dat de gemeente Breda 800.000 euro overmaakt aan NAC. Dat stelt de redactie in een open brief aan het college van Burgemeesters en Wethouders van de gemeente Breda.

Volgens deze redactieleden heeft Breda de afgelopen acht jaar ten onrechte 100.000 euro ontvangen van de Bredase Eredivisionist. De redactieleden zeggen te beschikken over correspondentie waarin staat dat de gemeente als eigenaar van het Rat Verleghstadion alle kosten zou betalen. De enige uitzondering hierop zou het onderhoud zijn geweest.

"Zaken als riool en onroerendzaakbelasting betaalt NAC echter gewoon zelf", aldus Marcel van Es. Van Es is één van de initiatiefnemers van het schrijven. "Het totaalbedrag van deze kosten moet terug naar de club, vinden wij. Bovendien is de huurprijs niet marktconform. Andere gemeenten vragen veel minder huur, terwijl zij veel meer in hun club investeerden." De huurprijs die NAC jaarlijks aan de gemeente Breda moet betalen is 1,2 miljoen euro.

De Rat stelt verder dat de gemeente Breda miljoenen heeft verdiend aan de club. Dat steekt ze. "Het beeld bestaat dat NAC Breda alleen maar geld kost. Maar onze club levert de gemeente ook enorm veel op. Met onze open brief hopen wij de discussie op gang te brengen."