Trojka-rapport uitgesteld vanwege onenigheid

De Europese Commissie en het International Monetaire Fonds (IMF) verschillen van mening over de vraag of de Griekse schulden houdbaar zijn, stellen twee bronnen bekend met de situatie donderdag tegenover Dow Jones Newswires. De gesprekken vinden plaats om tot een overeenstemming te komen, zodat Athene het volgende deel van het reddingspakket kan ontvangen, waarmee een faillissement van het geplaagde land moet worden voorkomen.

"Alhoewel er overeenstemming bestaat over de benodigde naleving van Griekenland aan de gestelde voorwaarden om de lening te verstrekken, is er onenigheid over de houdbaarheid van de schulden. Maar ik verwacht dat de verschillen overwonnen zullen worden en dat het rapport van de trojka (Europese Unie, IMF en Europese Centrale Bank) vandaag of morgen wordt vrijgegeven", zegt een van de bronnen. "Een verdere vertraging kan echter niet worden uitgesloten."

De trojka zou woensdag het rapport al hebben moeten vrijgegeven, om daarmee groen licht te geven aan de leningen voor Griekenland.

Een tweede bron zegt dat het IMF twijfel heeft over de houdbaarheid van de Griekse schuldenlast van 350 miljard euro. Het IMF zou de voorkeur geven aan het verstrekken van het deel van het reddingspakket, nadat de crediteuren overeenstemming hebben bereikt over een tweede reddingsplan, waar een haircut voor private eigenaren van Griekse schuldpapieren in is meegenomen.