Britse politie start met ontruiming nomadenkamp

De Britse politie is woensdag begonnen met de ontruiming van een kamp van Ierse Travelers - een nomadische groep vergelijkbaar met, maar etnisch niet verwant aan zigeuners of Roma. De bewoners wonen al meer dan tien jaar illegaal op het terrein.

De oproerpolitie viel Dale Farm, vijftig kilometer ten oosten van Londen, woensdagochtend binnen. Bewoners en sympathisanten gooiden stenen naar de politieagenten en vochten met hen. Eén caravan werd in brand gestoken toen de politie naar binnen wilde. De politie diende twee mensen stroomschokken toe en arresteerde één persoon.

Het conflict tussen de gemeenteraad van Basildon en de Travelers gaat terug tot 2001, toen de Travelers een voormalige schroothoop naast een legaal Travelers-terrein opkochten en zich daar vestigden. Het lokale bestuur begon juridische procedures om hen daar weg te krijgen en won uiteindelijk in augustus bij het Britse High Court. Het lokale bestuur beroept zich op het bestemmingsplan, dat niet voorziet in bewoning van het terrein.

De VN-Commissie voor Uitbanning van Rassendiscriminatie heeft er bij de autoriteiten op aangedrongen een vreedzame oplossing te zoeken.


Britse politie start met ontruiming nomadenkamp (Foto: Novum)