Schalit na vijf jaar weer thuis

Na ruim vijf jaar in handen van Hamas is de Israëlische sergeant Gilad Schalit dinsdag in zijn woonplaats teruggekeerd. Militanten in Gaza droegen hem eerder dinsdag over aan Egyptische bemiddelaars, in ruil voor ruim duizend Palestijnen die in Israël gevangen zaten.

Schalit zag er bleek en mager uit. Na een medisch onderzoek deelden Israëlische functionarissen mee dat hij tekenen van ondervoeding vertoonde. Zijn vader liet weten dat hij tijd nodig zou hebben om psychisch en fysiek te herstellen.

Meer dan 450 Palestijnen werden uit Israëlische gevangenissen overgebracht naar de Westelijke Jordaanoever en Gaza, waar ze als helden werden onthaald. Het merendeel was veroordeeld tot levenslang wegens betrokkenheid bij dodelijke aanslagen op Israëliërs. Nog eens 550 andere gevangenen worden over twee maanden vrijgelaten.

De beduusde, bleke en magere Schalit stapte dinsdagochtend in Egypte uit een pick-uptruck. De Egyptische televisie overviel hem voor een interview, waarin hij zei dat hij bang was geweest dat hij nog 'vele jaren' in gevangenschap zou moeten doorbrengen en dat hij 'heel opgetogen' was dat hij weer naar huis kon.

Na het interview werd Schalit overgedragen aan Israël. De 25-jarige sergeant voerde een emotioneel telefoongesprek met zijn familie en werd vervolgens overgebracht naar de luchtmachtbasis Tel Nof, waar hij werd herenigd met zijn familieleden. Hij werd daar tevens opgewacht door premier Benjamin Netanyahu, de Israëlische minister van defensie en de chefstaf van het Israëlische leger.

De vader van Schalit, Noam Schalit, sprak van de mooiste dag uit zijn leven. Hij zei dat zijn zoon nog last heeft van verwondingen opgelopen voor zijn ontvoering en de afgelopen jaren te weinig zon heeft gezien. Hij zei dat zijn zoon nog weinig over zijn gevangenschap heeft losgelaten, alleen dat zijn behandeling in het begin slecht was geweest, maar na verloop van tijd was verbeterd.

De gevangenenruil kwam tot stand na bemiddeling door Egypte, omdat Israël en Hamas niet direct met elkaar willen praten. De deal vond doorgang ondanks kritiek en rechtszaken die tegenstanders van de overeenkomst hadden aangespannen. Tweehonderd gevangenen, die oorspronkelijk uit de Westoever komen, worden overgebracht naar de Gazastrook. Hamas heeft laten weten dat een veertigtal vrijgelatenen zal worden uitgewezen, naar Turkije, Syrië, Qatar en Jordanië.


Schalit na vijf jaar weer thuis (Foto: Novum)