OM onderzoekt ontbinding pedoclub Martijn

Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt of pedofielenvereniging Martijn kan worden ontbonden. Eerder zag justitie na een oriënterend onderzoek nog geen mogelijkheden om de vereniging te vervolgen of te verbieden, maar het OM in Rotterdam is toch nog aan het kijken of ontbinding mogelijk is, meldt een woordvoerder dinsdagavond.

Dinsdag werd voorzitter Ad van den Berg tot 2,5 jaar celstraf veroordeeld wegens het bezit van grote hoeveelheden kinderporno. De woordvoerder stelt dat er 'niet direct een link is' met deze veroordeling, maar dat deze wel wordt meegenomen.

Ook wordt gekeken naar het Verdrag van Lanzarote, dat 1 januari vorig jaar inging. Dit verdrag richt zich op het beschermen van kinderen tegen seksuele uitbuiting en misbruik. "Dat wij hier naar kijken, zegt niets over welke kant ons onderzoek op gaat", tekent de woordvoerder aan.

De Tweede Kamer debatteert binnenkort over de pedofielenpartij. Een burgerinitiatief van de bekende Hagenaar Henk Bres om het onderwerp op de agenda van de Kamer te zetten werd afgelopen zomer door genoeg mensen ondertekend.

Ook loopt er een zogeheten artikel 12-pocedure bij het gerechtshof in Leeuwarden. Advocaat Yme Drost, die een misbruikslachtoffer juridisch bijstaat, wil op die manier Martijn laten verbieden. Het hof heeft de zaak achter gesloten deuren besproken, maar nog geen oordeel uitgesproken.