Van Gogh Museum houdt het op zelfmoord Van Gogh

De stelling dat Vincent van Gogh geen zelfmoord zou hebben gepleegd, maar werd vermoord, wordt niet door het Van Gogh Museum in Amsterdam ondersteund. Volgens een nieuwe duizend pagina's tellende biografie werd de schilder hoogstwaarschijnlijk met een vuurwapen om het leven gebracht door een Franse tiener tijdens een uit de hand gelopen pesterij.

Conservator van het Van Gogh Museum Leo Jansen zei maandag in De Wereld Draait Door dat hij het 'al met al voorbarig' vindt 'op dit moment zelfmoord als doodsoorzaak terzijde te schuiven'. De interpretatie van biografen Steven Naifeh en Gregory White Smith noemt hij interessant, 'maar nog altijd blijven meerdere vragen open'.

Het Van Gogh Museum leverde als kenniscentrum over het leven en werk van de schilder een belangrijke bijdrage aan de totstandkoming van het boek, dat 'Vincent Van Gogh. De biografie' heet.

Pulitzer Prize-winnaars Naifeh en White Smith putten voor hun tien jaar durende onderzoek niet alleen uit de talrijke brieven die Van Gogh schreef, maar ook uit honderden niet eerder gepubliceerde correspondenties van zijn familie. Van Gogh overleed in 1890 op 37-jarige leeftijd.


Conservator Leo Jansen geeft zijn repliek in De Wereld Draait Door