Uitslag Ajax - AZ

Vanavond stond er in de Eredivisie de topper tussen Ajax en AZ op het programma. De wedstrijd in de Amsterdam ArenA eindigde in een 2-2 gelijkspel na een 0-2 voorsprong voor AZ bij rust. Door dit resultaat zal AZ ook na de negende speelronde de koploper in de competitie zijn.

AZ begon sterk aan het duel met Ajax door de thuisploeg goed onder druk te zetten. De Amsterdammers kregen via Siem de Jong wel de eerste kans, maar AZ-goalie Esteban redde knap. De bezoekers kwamen na een klein kwartier op voorsprong door een van richting veranderd schot van Brett Holman. De Australiër had een eerdere inzet nog gekeerd zien worden door Ajax-doelman Kenneth Vermeer.


Eyong Enoh (Ajax) in duel met Adam Maher (AZ) (Foto: Pro Shots)

Ajax wist zich enigszins te ontworstelen van de door AZ opgelegde druk, maar moest wel toestaan dat Roy Beerens halverwege de eerste helft de 0-2 aantekende. Na dat doelpunt gingen de Amsterdammers alles op de aanval zetten, wat resulteerde in een bal op de lat van Derk Boerrigter, Pontus Wernbloom die op de eigen lat kopte en een kopbal van De Jong die net naast ging.

Na rust tekende Miralem Sulejmani voor de snelle 1-2 uit een makkelijk gegeven strafschop, nadat Dirk Marcellis Derk Boerrigter onderuithaalde. Dit gaf Ajax nieuwe hoop, waarna Theo Janssen de bal voorlangs schoof en Christian Eriksen de lat raakte. Tegenvallers voor de Amsterdammers waren het uitvallen van doelman Kenneth Vermeer en de tweede gele kaart van Eyong Enoh.


Ajax-doelman Kenneth Vermeer wordt geblesseerd afgevoerd (Foto: Pro Shots)

Charlison Benschop had de 1-3 voor AZ op zijn schoen, maar Toby Alderweireld behoedde Ajax voor een grotere achterstand. De Amsterdammers kwamen uiteindelijk dankzij een pegel van Janssen toch op 2-2. Daarna kreeg AZ nog kansen op de zege, maar het vizier van de Alkmaarders stond niet meer op scherp.

AFC Ajax

2 - 2

AZ

 47' Sulejmani (pen)
 82' Janssen
   14' Holman
 22' Beerens
 
 Gele kaart: Ooijer, Janssen, Anita (AFC Ajax), Moisander, Holman, Maher (AZ)
 Rode kaart: Enoh (70/2xg) (AFC Ajax),
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 51.585
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer (Cillessen/67)
Alderweireld
Ooijer (Ligeon/46)
Vertonghen
Anita
Eriksen (Bulykin/80)
Enoh
Janssen
Sulejmani
De Jong
Boerrigter
  Esteban
Marcellis
Moisander
Viergever (Klavan/81)
Poulsen
Wernbloom
Maher
Elm
Beerens
Altidore (Benschop/72)
Holman (Gudmundsson/52)