Nieuw actieschip Greenpeace in de vaart

Milieuactiegroep Greenpeace heeft vrijdag een nieuw actieschip in de vaart genomen, de Rainbow Warrior III. De voor 24 miljoen euro gebouwde schoener komt in de plaats van een vijftig jaar oud schip dat talrijke keren in actie kwam tegen de walvis- en robbenjacht en illegale houtkap.

De Rainbow Warrior III werd vrijdag bij een werf bij Bremen in Duitsland door een Canadese vrouw van de Cree-indianen gezegend met rook van traditionele medicijnen. De naam Rainbow Warrior is aan de mythologie van de Cree ontleend.

De Rainbow Warrior III komt waarschijnlijk voor het eerst in actie tegen het gebruik van steenkool voor elektriciteitscentrales in de Verenigde Staten. Later zet het schip koers naar het zuiden om de vernietiging van het Amazone-woud onder de aandacht te brengen.

Alle vlaggenschepen van Greenpeace dragen de naam Rainbow Warrior, naar het eerste actieschip dat in 1985 door de Franse geheime dienst in een haven in Nieuw-Zeeland tot zinken werd gebracht om een protestactie tegen Franse atoomproeven te saboteren. Bij de aanslag kwam een Greenpeace-fotograaf om het leven.


Nieuw actieschip Greenpeace in de vaart (Foto: Novum)