Bevolking steunt acties Occupy-beweging

Ruim zes op de tien Nederlanders staan positief tegenover de Occupy-beweging. De actie die voor zaterdag staat gepland op het Beursplein in Amsterdam, wordt door 56 procent gesteund. Zestien procent reageert afkeurend. Dat blijkt donderdag uit onderzoek van Maurice de Hond.

Het deel van de bevolking dat zich kan voorstellen aan een dergelijke actie mee te doen is met 32 procent volgens de opiniepeiler hoog te noemen. Alleen onder VVD- en CDA-kiezers is er terughoudendheid over de acties, die gericht zijn tegen de 'inhaligheid in het bedrijfsleven'. Aanhangers van de overige partijnen staan er in meerderheid positief tegenover.

De protesten worden georganiseerd in navolging van soortgelijke acties in de Verenigde Staten. In New York gebeurt dat al enkele weken onder de naam Occupy Wall Street. Bijna de helft van de ondervraagden verwacht dat de acties zich sterk gaan uitbreiden.

Voor zaterdagmiddag staan 'bezettingen' gepland in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. "We zijn voor een andere, eerlijkere samenleving", stelt de Nederlandse tak in een verklaring. "De macht van de banken en financiële instellingen moet gebroken worden."

Voor de actie bij de Amsterdamse effectenbeurs hebben zich inmiddels bijna 3200 mensen aangemeld. In de overige steden ligt dit lager. De SP en de FNV hebben hun sympathie uitgesproken.


Bevolking steunt acties Occupy-beweging (Foto: Novum)