Kosten rijtuigen koningshuis niet openbaar

De premier hoeft informatie over de kosten van de rijtuigen van het Koninklijk Huis niet openbaar te maken. Dat kan ook niet, omdat de Dienst Koninklijk Huis niet onder de verantwoordelijkheid van de minister-president valt. Dat heeft de Raad van State woensdag geoordeeld.

Aanleiding van het besluit was een verzoek op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) door RTL. De zender wilde dat premier Mark Rutte (VVD) alle documenten openbaar zou maken die over de kosten van de rijtuigen van het koningshuis gaan. De rechtbank in Amsterdam had hier in december al een afwijzend oordeel over gegeven.

Zelfs al beschikt de Dienst Koninklijk Huis 'waarschijnlijk wel' over de door RTL gezochte informatie, de dienst wordt ingericht door de koningin. Dat betekent dat Rutte de informatie niet zelf openbaar kon maken. Het Koninklijk Huis hoefde evenmin op het informatieverzoek in te gaan, omdat de Wob niet op de dienst van toepassing is.

Tegen het oordeel van de hoogste bestuursrechter is geen hoger beroep mogelijk. Andere documenten die door RTL waren opgevraagd, werden twee jaar geleden vrijgegeven door toenmalig premier Jan Peter Balkenende.