Eerste verdieping Eiffeltoren krijgt glazen vloer

De eerste verdieping van Eiffeltoren wordt vanaf het voorjaar stevig onder handen genomen. De vloer wordt gedeeltelijk vervangen door een glasplaat. Ook de verouderde paviljoenen moeten plaats maken voor modernere exemplaren.

De renovatie, die in het voorjaar begint, moet anderhalf jaar duren en 25 miljoen euro kosten. "De Eiffeltoren is een symbool van Parijs en van Frankrijk", zei locoburgemeester van de hoofdstad Anne Hidalgo in de krant Le Monde. "We moeten zorg dragen voor dit gebouw, voor deze grote dame, opdat ze goed oud mag worden."

De architect verzekerde mensen met hoogtevrees alvast dat ze de 3,5 centimeter dikke glasplaat, die uitzicht biedt op de binnenplaats onder het monument, ook kunnen ontlopen. De eerste etage bevindt zich 57 meter boven het straatniveau.

De Eiffeltoren werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling in 1889. Het stalen bouwwerk naar ontwerp van Gustave Eiffel is 324 meter hoog.

Jaarlijks bezoeken bijna zeven miljoen de trekpleister. Minder dan de helft van hen slaat de eerste etage over. De renovatie, die in 2013 voltooid is, moet daar verandering in brengen.

De beheerders van de Eiffeltoren verzekeren dat de toegangsprijs van 13,40 euro voor de bovenste, derde verdieping en 8,20 euro voor de tweede verdieping niet omhoog gaat.


Eerste verdieping Eiffeltoren krijgt glazen vloer (Foto: Novum)