Achttien skeletten ontdekt in grafveld Lent

Archeologen hebben in Lent een grafveld ontdekt met daarin achttien menselijke skeletten. In de graven uit de Merovingische tijd werden ook kleding, zwaarden, glazen drinkbekers en aardewerk met etensresten aangetroffen. Dat heeft de gemeente Nijmegen woensdag bekendgemaakt.

Het grafveld, een van de weinige vroege grafvelden uit Nederland, stamt uit de periode tussen 450 en 575. De achttien skeletten laten zien dat de doden op de rug werden begraven en in een houten kist in de grafkuil werden geplaatst. De graven zijn allemaal min of meer oost-west georiënteerd.

De variatie in grafvormen en begrafenisgebruiken is opvallend. Zo zouden de lichamen in deze periode zowel begraven als gecremeerd worden.

Mogelijk is het de voorganger van een groter grafveld dat in de jaren zeventig een paar honderd meter verderop werd opgegraven. De onderzoekers noemen het bijzonder dat twee grafvelden op zo'n kleine afstand van elkaar gevonden worden.

Het menselijk skeletmateriaal blijkt relatief goed bewaard. De wetenschappers noemen de vondsten uniek. Het materiaal biedt ongekende mogelijkheden de bevolking van deze tijd te onderzoeken, aldus de Nijmeegse archeologen. Ze kunnen het geslacht, de leeftijd van overlijden, de gebitstatus en de overlijdensoorzaak vaststellen.