Brawn: "Vettel gaat mindere periode krijgen"

Mercedes Grand Prix-teambaas Ross Brawn zou graag willen zien hoe Sebastian Vettel om zal kunnen gaan met een mindere auto. De Duitser werd afgelopen zondag voor de tweede keer wereldkampioen in de Formule 1 na een dominant seizoen te hebben gehad met de Red Bull.

"Het wordt interessant om te zien hoe hij presteert als hij op een gegeven ogenblik niet meer de beste auto heeft. Een fantastische coureur in de beste auto is onverslaanbaar, maar het wordt interessant om te zien waar Sebastian zich bevindt - en wat voor een rol en invloed hij binnen een team heeft - als hij een mindere auto krijgt en die moet zien te verbeteren. Dat wordt een heel ander hoofdstuk in Sebastians loopbaan," zei Brawn tegen Autosport.

De Britse teambaas twijfelt er niet aan dat Vettel op een bepaald punt in zijn carrière niet meer kan domineren zoals dit jaar. "Absoluut. Misschien zoekt hij die uitdaging zelfs zelf wel op door naar een ander team te gaan, net zoals Michael Schumacher van Benetton naar Ferrari ging om dat team succesvol te maken. Ik weet zeker dat die gedachte ook bij Sebastian gaat spelen, want als je twee titels op zak hebt ga je toch nadenken over wat je daarna moet doen om jezelf uit te dagen en te motiveren."

Ook voormalig wereldkampioen Damon Hill geeft tegen de BBC aan dat Vettel een mindere periode zal gaan krijgen. "Hij gaat nog jaren lang racen, dus dan is het onvermijdelijk dat hij het ook nog moeilijk gaat krijgen. Ik zou ook graag zien dat hij wat meer onder druk wordt gezet, zodat we kunnen zien hoe goed hij werkelijk is. Het hoort bovendien bij de Formule 1 dat je als topcoureur een soort van aartsrivaal hebt, want dan leer je een coureur pas echt kennen en word je als coureur zelf gedwongen het uiterste uit jezelf te halen."

De Brit denkt dat het titelrecord van zijn grote rivaal Michael Schumacher zal blijven staan. "Ik denk niet dat Michaels record van zeven kampioenschappen nog verbeterd gaat worden. Natuurlijk heeft Vettel nu al twee titels op zak en is het niet onwaarschijnlijk dat hij de komende tien jaar nog meer kampioenschappen gaat winnen, maar het is nooit zo simpel als het lijkt," zei Hill die er op wijst dat de regels in de Formule 1 zijn aangepast om een veel competitiever veld te krijgen.