PvdA-plan over Raad van State kansloos

De PvdA krijgt geen steun van een meerderheid in de Tweede Kamer voor het plan dat moet voorkomen dat de nieuwe vicevoorzitter van de Raad van State uit het kabinet komt. Dat bleek dinsdag tijdens het Kamerdebat over de begroting van het ministerie van Algemene Zaken.

Volgens VVD-Kamerlid Brigitte van der Burg verandert de PvdA tijdens de wedstrijd de regels. ChristenUnie-leider Arie Slob is het daarmee eens. "Dit is niet zorgvuldig", zei hij dinsdag.

De PvdA wil voorkomen dat minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA), die al geruime tijd wordt genoemd als opvolger van Herman Tjeenk Willink, de functie krijgt. De PvdA heeft bezwaar omdat Donner dan wetgeving zou moeten beoordelen die hij zelf heeft opgesteld. "Een slager die zijn eigen vlees keurt", zei PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt.

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij wees erop dat de PvdA in 1980 ook bezwaar maakte toen minister van Defensie Willem Scholten (CDA) vicepresident van de Raad van State werd. "De PvdA heeft 31 jaar de tijd gehad om de procedures te veranderen, maar dit heeft dit niet gedaan", viel Slob hem bij.

De PVV vindt het bezwaar van de PvdA prematuur. "Goed dat de PvdA afstand neemt van het verdelen van baantjes", zei Kamerlid André Elissen. Maar aangezien de sollicitatieprocedure nog niet officieel is gestart vindt hij het te vroeg om bezwaar te maken tegen mogelijke kandidaten. Het CDA hield zich op de vlakte over de kandidatuur van Donner. D66 heeft ook bedenkingen bij de procedure, maar steunt de PvdA niet.

GroenLinks en de SP zijn tegen de benoeming van Donner en steunen de motie van de PvdA. Als minister van Binnenlandse Zaken heeft Donner een belangrijke rol in de sollicitatieprocedure, terwijl hij zelf in beeld is. Volgens SP-Kamerlid Ronald van Raak faalt premier Mark Rutte (VVD) omdat hij het proces niet in goede banen weet te leiden.