Tweede Kamer: Oranjes moeten ook bezuinigen

Ook het koninklijk huis moet de komende tijd de broekriem aantrekken. Dat was dinsdag de teneur tijdens een debat in de Tweede Kamer over de begroting van het koninklijk huis. Behalve de linkse oppositie vinden ook de VVD en de PVV dat de Oranjes het wel met minder geld af kunnen.

VVD-Kamerlid Brigitte van der Burg wil van premier Mark Rutte (VVD) weten waarom op de begroting van het koninklijk huis in verhouding minder wordt bezuinigd dan op de begroting van de andere departementen. Op de begroting voor 2012 is een bedrag opgenomen van 39,4 miljoen euro, driehonderdduizend euro minder dan dit jaar. De toelage van Koningin Beatrix stijgt volgend jaar met duizend euro tot 830 duizend euro. "Hoe kan dat?", vroeg Van der Burg aan Rutte.

De PVV wil ook dat de Oranjes minder geld krijgen. Dat het kabinet, gedoogd door de PVV, niet snoeit in de uitgaven voor het koninklijk huis is volgens André Elissen het resultaat van de onderhandelingen met coalitiepartners VVD en CDA. "Maar reken maar dat als de deur ook maar een klein beetje opengaat om hierop te bezuinigen, een schoenmaat 46 tussen die deur gaat", verzekerde hij.

Elissen wilde, net als GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent, weten waarom de nieuwe website van het koninklijk huis drie ton moet kosten. Het vervangen van de website kost 160 duizend euro, er is tachtigduizend euro gereserveerd voor het maken van foto's en video's en het 'webrichtlijnenproof' maken van oude video's kost zestigduizend euro. "Onnodig duur", vindt Van Gent.

De PvdA, PVV, SP, GroenLinks, D66 en de Partij voor de Dieren willen ook de fiscale voordelen van de koninklijke familie afschaffen. Bovendien moeten de vliegreizen van de Oranjes worden ingeperkt, vinden zij.

De drie confessionele partijen CDA, ChristenUnie en SGP hebben geen behoefte om te snijden in de kosten van het koninklijk huis.