WHO: Aantal tbc-gevallen voor het eerst gedaald

Het aantal mensen met tuberculose wereldwijd is voor het eerst gedaald. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dinsdag in een rapport bekendgemaakt.

Uit het rapport blijkt dat in 2010 8,8 miljoen mensen ziek werden terwijl dat in 2005 nog negen miljoen waren. Steeds minder mensen sterven aan de ziekte, maar vermoed wordt dat zeker een derde van alle gevallen wereldwijd niet gedocumenteerd worden. De kleine afname is gedeeltelijk te danken aan de grotere beschikbaarheid van medicijnen tegen tbc.

Verwacht wordt dat het aantal mensen dat sterft aan tbc in 2015 overal gehalveerd is behalve in Afrika, waar de aidsepidemie ook voor een toename van het aantal tbc-gevallen heeft gezorgd. Veertig procent van de tbc-patiënten woont in China en India.

De afgelopen jaren hebben deskundigen geregeld gewaarschuwd voor de toename van medicijnresistente tuberculose, een teken dat veel mensen met tbc niet op de juiste manier worden behandeld. Vorige maand nog werd gewaarschuwd voor een resistente vorm van tbc die zich snel verspreidt in Europa en waartegen nog maar weinig medicijnen iets kunnen uitrichten. Er zijn nog niet voldoende gegevens verzameld om vast te stellen of resistente tbc toeneemt, afneemt of gelijk blijft, aldus deskundigen.

De WHO schat dat er één miljard dollar nodig is om in 2012 tbc-programma's te kunnen financieren.