Transport kernafval Borssele rustig verlopen

Het transport van kernafval van Borssele naar het Franse Cape Le Hague is rustig verlopen. Dat meldt de politie dinsdagavond. Actievoerders wilden het transport hinderen, maar volgens de politie hebben zich geen noemenswaardige incidenten voorgedaan. Rond 19.00 uur passeerde de trein de Belgische grens.

Halverwege de middag werden nog wel drie medewerkers van Strukton aangehouden, omdat zij zich niet konden legitimeren als werknemers van het bouwbedrijf. Van de drie is echter vast komen te staan dat ze als flexwerkers worden ingezet door Strukton, waarna ze op vrije voeten werden gesteld.

Vijftien leden van de mobiele eenheid van het Korps Landelijke Politiediensten zijn nog in de trein aanwezig om het transport door België tot aan de grens met Moeskroen te begeleiden. De vijftien doen dit op verzoek van België. De Nederlandse agenten zijn specifiek getraind voor optreden in en om treinen.

Het kernafval uit Borssele komt in Frankrijk terecht in een nucleaire verwerkingsfabriek. Het transport dat dinsdag plaatsvond was het tweede dit jaar. In juni vertrok het eerste transport sinds 2005.

Greenpeace stelde eerder een dergelijk transport een 'Tsjernobyl op wielen' te vinden. In juni probeerden acht actievoerders van Greenpeace het transport tegen te houden door zich vast te ketenen aan het spoor. De mobiele eenheid knipte ze echter snel los. Ook werd een bij een spoorwegovergang geplaatste vrachtwagen weggesleept. De politie hield in Nederland 33 actievoerders aan.

Ook in België werd in juni geprotesteerd. De burgemeester van Gent stapte vanwege de risico's zelfs naar de rechter, maar die verwierp de bezwaren.

Bij de kerncentrale in Borssele worden vier keer per jaar brandstofstaven vervangen. Die worden opgeslagen en later naar Frankrijk gebracht. De eigenaar van de kerncentrale, EPZ, heeft een vergunning voor tien van dergelijke transporten.