Terpstra legt schuld hbo-problemen bij overheid

De problemen in het hoger onderwijs zijn veroorzaakt door de overheid. Dat zegt bestuursvoorzitter Doekle Terpstra van de Hogeschool Inholland in een interview met Folia Magazine. In het blad voor studenten in Amsterdam wijt Terpstra de slechte staat van de hbo's aan het aansturen op grotere hogescholen.

"Onder vele kabinetten is het credo geweest: gij zult fuseren", zegt de oud-vakbondsman in het interview dat woensdag in zijn geheel wordt gepubliceerd. Volgens Terpstra leidde de 'groei om het groeien' tot 'bijna megalomane effecten'. Hij wil dat er een einde wordt gemaakt aan de enorme groei.

Volgens Terpstra is Inholland een metafoor geworden voor alles wat te maken heeft met het uit zijn voegen gebarsten hoger onderwijs. Hij werd in november aangesteld bij Inholland om de noodlijdende school weer op de rails te krijgen.

Inholland raakte vorig jaar in opspraak toen bleek dat de school te gemakkelijk diploma's had verstrekt. Ook waren er onder de voorgangers van Terpstra conflicten in het bestuur.


Terpstra legt schuld hbo-problemen bij overheid (Foto: Novum)