Politieke jongeren samen tegen pensioenakkoord

Jongerenorganisaties van politieke partijen komen gezamenlijk in actie tegen het pensioenakkoord. In een manifest op pensioen-opstand.nl roepen ze op tot protest. "De pensioenpot wordt leeggegeten en het nieuwe pensioenakkoord lost dat niet op." Opvallend is dat de jongerenorganisaties van de PvdA en de VVD allebei meedoen.

Behalve de Jonge Socialisten en de JOVD noemen ook de jongerenorganisaties van D66, GroenLinks en SGP en het Alternatief Voor Vakbond (AVV) het akkoord 'moreel onhoudbaar'.

Voor jongeren zou slechts een pensioen van 55 procent van het loon overblijven, terwijl wie nu met pensioen gaat op 85 procent kan rekenen. Dat is ruim boven het streefpensioen van 70 procent van het loon.

Versoberingen kwamen de afgelopen jaren volgens de jongeren steeds terecht bij jongere generaties. Ze willen dat pensioenfondsen niet langer mogen uitgaan van te optimistische rendementen, en dat fondsen die te weinig geld hebben op de uitkeringen moeten korten om leegloop te voorkomen. Ook moet de AOW-leeftijd eerder verhoogd worden.

De christendemocratische jongeren van het CDJA en de ChristenUnie-jongeren delen volgens de krant de kritiek. "We willen ons niet profileren als een actiepartij die het Malieveld op gaat", reageert Arrie Vis.

FNV Jong, de jongerenbond van de FNV, steunt het pensioenakkoord overigens.