Goedkoper op vakantie door schrappen toeslagen

Verschillende toeslagen die vakantiegangers moeten betalen als ze hun vakantie boeken worden volgend jaar afgeschaft. Dat kan per persoon tientallen euro's schelen. Dat meldt reisbranchevereniging ANVR zaterdag in De Telegraaf. Zo worden alle naheffingen voor valutaschommelingen geschrapt. Bij chartervluchten verdwijnen de brandstoftoeslagen.

De maatregelen moeten in april ingaan, op tijd voor de zomervakantie. Wie dan eenmaal een reis boekt en aanbetaalt, kan niet meer te maken krijgen met achteraf opduikende toeslagen. Ondanks protesten zouden deze praktijken bij reisorganisaties schering en inslag zijn.

De ANVR zou over het afschaffen van de toeslagen overeenstemming hebben bereikt met de Consumentenbond. Die laat in de krant weten dat nog niet alles in kannen en kruiken is.

De bond wil ook dat geboekte vakanties makkelijker moeten kunnen gewijzigd of geannuleerd worden. De brancheorganisatie wil daar echter niet aan. Beperkte wijzigingen zouden gedurende korte tijd moeten kunnen. "Een herroepingsrecht gaat echter veel te ver", stelt ANVR-directeur Frank Oostdam.

Aanbieders van georganiseerde reizen proberen met de maatregelen te voorkomen dat klanten weglopen en bijvoorbeeld hun heil zoeken op internet.