'Niets mis met Sojoez'

Met de Sojoez-raketten van Rusland is niets mis. Dat is uit onderzoek gebleken, zei Vladimir Popovkin, het hoofd van de Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos, vrijdag. In augustus stortte een onbemand ruimtevaartuig neer, maar het ongeluk was niet het gevolg van een ontwerpfout in de Sojoez, zei hij.

De Sojoez is, nu het spaceshuttleprogramma tot het verleden behoort, het enige ruimtevaartuig waarmee astronauten naar het internationale ruimtestation ISS gebracht kunnen worden. Het ongeluk met de Sojoez in augustus werd toegeschreven aan een productiefout, maar bij een controle van achttien raketmotoren uit dezelfde partij zijn geen fouten ontdekt, aldus Popovkin.

In verband met het onderzoek zijn diverse lanceringen uitgesteld. Op 30 oktober wordt de eerstvolgende Sojoez, met alleen vracht aan boord, gelanceerd. De eerstvolgende bemande ruimtereis vindt op 14 november plaats.

Als de eerstvolgende lancering niet plaatsvindt voordat de zes bemanningsleden van het ISS terugkeren naar de aarde kan het gebeuren dat het ruimtestation voor het eerst in bijna elf jaar tijdelijk onbemand is, zei de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

Rusland heeft in nog geen jaar tijd enkele pijnlijke mislukkingen te verwerken gekregen. In december vorig jaar verloor Rusland drie navigatiesatellieten, omdat het niet lukte de transportraket in een baan om de aarde te brengen. In februari ging een militaire satelliet verloren en in augustus volgde de mislukte lancering van wat Ruslands krachtigste telecommunicatiesatelliet zou zijn geweest.

De ruimteindustrie is verzwakt door verouderd materiaal en een verouderd personeelsbestand, zei Popovkin. Roscosmos stelt nu zelf inspectieteams samen die de kwaliteit in raketfabrieken zullen bewaken.


Roscosmos: niets mis met Sojoez (Foto: Novum)