Kabinet wil verbod op sterke wiet streng handhaven

Het verbod op de verkoop van sterke wiet zal streng worden gehandhaafd. Dat zei vicepremier Maxime Verhagen (CDA) tijdens de wekelijkse persconferentie na de ministerraad, waarbij hij premier Mark Rutte (VVD) verving.

Het kabinet heeft vrijdag zoals verwacht besloten tot een verbod op cannabis met een thc-gehalte van boven de vijftien procent. Wiet met een hoger percentage komt op de lijst van harddrugs. Het kabinet neemt hiermee een advies over van de commissie-Garretsen over naar het drugsbeleid. Het gebruik van de drugs zou door de toename van de werkzame stof thc steeds slechter voor de gezondheid zijn.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) voorziet geen problemen met de handhaving van het verbod. Nu werken al veel coffeeshops met een 'menukaart' met daarop de verschillende soorten wiet die worden verkocht. Zij kunnen de nieuwe maatregel dus gemakkelijk invoeren.

De verantwoordelijkheid ligt volledig bij de coffeeshops, zei Opstelten verder. Zij zullen van tijd tot tijd worden gecontroleerd. Als uit monsters blijkt dat de verkochte wiet te veel thc bevat, dan is er een 'groot risico' dat de coffeeshop wordt gesloten en de eigenaar wordt vervolgd, aldus de minister.