Koek- en chipsmakers blijven kinderen zout voeren

In de kindervarianten van chips, zoutjes en zoete koeken zit soms twee tot drie keer zo veel zout als in de volwassen versie. Dat meldt de Consumentenbond vrijdag op basis van onderzoek. De bond wil dat de levensmiddelenindustrie eindelijk haar verantwoordelijkheid neemt en begint daarom de campagne Opzouten! Stop smakeloos zoutgebruik.

Het is beter kinderen niet aan een zoute smaak te laten wennen. Te veel zout eten verhoogt de kans op nieraandoeningen en hart- en vaatziekten op latere leeftijd.

De kinderchips van Nibb-it zijn met 0,91 gram zout per portie van 25 gram bijna drie keer zo zout als de naturel chips van concurrent Lay's met 0,34 gram. In vergelijking met een pakje Liga Evergreen krenten bevat de Liga melk-aardbei van hetzelfde merk drie keer zo veel zout: 0,36 gram. De Prince Ministars van LU en de Ernst, Bobbie en de rest koekjes van Patria doen het ook slecht.

Vergeleken met het zoutonderzoek van de Consumentenbond uit 2009 is nauwelijks iets verbeterd, aldus de bond. Wel bevatten de Smoeltjes Melk Duo-koekjes van Hellema nu zestig procent minder zout. Het zoutgehalte van de Kellogg's Frosties-ontbijtgranen daalde met 41 procent.