'Sportclubs in nood door wanbetalers'

Veel sportclubs kampen met financiële problemen door leden die hun contributie niet betalen. Ook zorgt de inning van sponsorgeld vaak voor problemen. Dat was vijf jaar geleden al zo, maar de situatie is nu ronduit alarmerend, meldt deurwaardersorganisatie Flanderijn op basis van eigen onderzoek.

De vorderingen die uitstaan zijn volgens Flanderijn nu anderhalf tot drie keer zo hoog als bij het vorige onderzoek vijf jaar geleden. Sportclubs schrijven ook steeds hogere oninbare bedragen af, gemiddeld tot 2500 euro. De clubs hebben gemiddeld tweeduizend euro aan vorderingen uitstaan van het vorige seizoen.

De penningmeesters van de club wijzen in het onderzoek de crisis aan als oorzaak voor de openstaande rekeningen. De kasbeheerders zeggen sinds 2006 strenger om te gaan met wanbetalers, maar proberen met leden die in de financiële problemen zitten vaak wel nog een passende oplossing te vinden om ze voor de club te behouden.

Volgens Flanderijn doen veel penningmeesters de administratie nog helemaal zelf. Bij contact met sponsors wordt vaak erg voorzichtig te werk gegaan uit vrees een geldschieter te verliezen. Het is volgens het deurwaarderskantoor met 550 medewerkers een goed idee om daarbij professionele hulp in te schakelen.