India en Afghanistan sluiten partnerschap

Afghanistan heeft dinsdag een strategisch partnerschap gesloten met India. Dit waarschijnlijk tot ergernis van Pakistan, dat India als zijn voornaamste tegenstrever in de regio beschouwt.

De totstandkoming van het pact werd in New Delhi bekendgemaakt terwijl een Afghaanse regeringscommissie klaagde dat Pakistan niet meewerkt aan een onderzoek naar de moord op oud-president Burhanuddin Rabbani. Volgens de commissie hadden Pakistaanse inlichtingendiensten vooraf weet van het complot om Rabbani te vermoorden.

Pakistan ontkent iedere betrokkenheid bij de moord op Rabbani, die probeerde vredesonderhandelingen tot stand te brengen met de Taliban. De Pakistaanse geheime dienst wordt beticht van steun aan het met de Taliban verbonden Haqqani-netwerk, dat achter een reeks aanslagen in Afghanistan zou zitten. De Afghaanse president Hamid Karzai liet in het weekeinde weten dat hij niet meer rechtstreeks met de Taliban wilde praten en verweet Pakistan dat het te weinig doet om de terroristen in te tomen. Het is een verwijt dat Pakistan ook dikwijls van India krijgt.

Karzai en de Indiase premier Manmohan Singh verklaarden na besprekingen in New Delhi dat hun landen een gedeelde toekomst zien, vrij van extremisme en geweld. "Afghanistan onderkent het gevaar waar deze regio mee te maken heeft door terrorisme en radicalisme die als beleidsinstrument worden gebruikt tegen burgers, tegen onschuldige burgers van onze landen", zei Karzai. Maar hij benadrukte ook de noodzaak van regionale samenwerking.

Singh benadrukte de historische en culturele banden tussen India en Afghanistan. Ook zei hij dat Karzai en hij terrorisme tot in detail hebben besproken. "Het volk van Afghanistan heeft genoeg geleden. Ze verdienen het in vrede te leven en hun eigen toekomst te bepalen, zonder inmenging van buitenaf, afpersing en intimidatie."

Het strategisch partnerschap omvat gebieden van gemeenschappelijk belang, waaronder handel, economische expansie, onderwijs, veiligheid en politiek. De twee landen willen ook meer samenwerking in mijnbouw en olie- en gasexploratie.


India en Afghanistan sluiten partnerschap (Foto: Novum)