Oktoberweer lokt mensen naar buiten

Ongekend warm, zonnig en mooi weer was het het afgelopen weekeinde. Het begin van oktober werd gedomineerd door een zomers in plaats van een herfstachtig gevoel. De zon straalde door de beginnend bruine bladeren en overal trokken de mensen in zomerse kledij naar buiten.

Het was een weekeinde van temperatuurrecords, volgens weeronline.nl: zaterdag was de warmste 1 oktober ooit. Volgens het weerinstituut was het in De Bilt zelfs op enig moment 26 graden en daarmee sneuvelde het oude warmste-1-oktoberrecord: 24,1 graden in 1908.

Zondag was het opnieuw zomers warm: 25,6 graden in De Bilt. Daarmee telde het weekeinde twee zomerse dagen achter elkaar en dat gebeurde dan weer maar twee keer eerder: alleen in oktober 1908 en 1921. In het Zeeuwse Westdorpe liep het kwik zondag op tot 27,1. Het was daarmee de warmste plek van Nederland die dag en de warmste temperatuur dit weekeinde. Maar ook in het noorden werd het aangenaam warm met 20 tot 25 graden.

Vooral aan de kust probeerden mensen nog even lekker te genieten van de zon. De strandtenten zaten beide dagen vol; de exploitanten deden goede zaken, volgens Paul Zonneveld van de Nederlandse Vereniging van Strandexploitanten Noordzeestrand. Zaterdag was het overal 'druk, druk, druk'. Zondag herhaalde hij de riedel: "Den Helder: vol, Egmond: vol, Bergen: vol. Het hele rijtje zit gewoon weer vol’’.

Zonaanbidders die via de A58 richting de Zeeuwse stranden wilden, kregen te maken met lange files door de afsluiting van de Vlaketunnel. Volgens een woordvoerster van de ANWB stond er zaterdag op een gegeven moment 18 kilometer richting Zeeland. Zondag waren de werkzaamheden sneller afgerond dan werd gedacht en ging de tunnel weer open.

De mooie dagen trokken ook veel mensen naar attractieparken. Slagharen deed dit weekeinde goede zaken door het mooie weer en de pas geopende ijsbaan. Een woordvoerder sprak van een 'gezellige drukte'. De ijsbaan trok veel belangstelling. "Het is natuurlijk leuk om in je T-shirt en korte broek een rondje te schaatsen", aldus de woordvoerder.

De Efteling in Kaatsheuvel trok zondag zo veel belangstelling, dat het park besloot een uur langer open te blijven tot 19.00 uur. Zaterdag bleef overigens de verwachte drukte uit, aldus een woordvoerster. Een zegsman van het Dolfinarium in Harderwijk noemde het 'gezellig druk'. De vele kinderen die naar het park kwamen, kwamen overigens mogelijk ook speciaal voor de fandagen van de uit de tekenfilm bekende figuren Diego en Dora.

Prachtig oktoberweer lokt mensen naar buiten
Prachtig oktoberweer lokt mensen naar buiten (Foto: ANP)