Beurzen gaan doorslaggevende week tegemoet

Na een beroerd derde kwartaal gaan de aandelenbeurzen een kritieke fase in. Griekenland moet aan zijn geldschieters laten zien dat het voldoende maatregelen heeft genomen om voor een volgend deel van het vorig jaar opgetuigde noodfonds in aanmerking te komen.

Afgelopen week sloten diverse beurzen het slechtste derde kwartaal sinds 2008 af. Beleggers maakten zich zorgen over een dreigende recessie in de Verenigde Staten, de voortslepende eurocrisis en een afkoeling van de Chinese economie. De Europese graadmeter Stoxx Europe 600 daalde sinds juni met ongeveer 17 procent. De AEX leverde, inclusief het dagverlies van 1,3 procent op vrijdag, bijna 18 procent in.

Inspecteurs van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds zijn sinds vorige week terug in Athene. Als Griekenland voldaan heeft aan de eisen, gesteld bij het vorig jaar opgetuigde noodfonds van 110 miljard euro, krijgt het een volgende deel van 8 miljard euro.

De markten blijven echter onrustig omdat Europese leiders er maar niet in slagen daadkracht te tonen bij de bestrijding van de eurocrisis. De 17 ministers van Financiën van de eurozone komen maandag en dinsdag bijeen om te praten over de verruiming van het noodfonds EFSF zonder dat de lidstaten extra garanties hoeven af te geven.

Ook in de Verenigde Staten staan er belangrijke zaken op stapel. Dinsdag bespreekt voorzitter Ben Bernanke van de Federal Reserve de staat van de Amerikaanse economie en het recente monetaire beleid met een commissie van het congres.

Vrijdag volgt het rapport over de Amerikaanse banenmarkt, exclusief de agrarische sector. Economen rekenen op de aanwas van 60.000 banen in september. In augustus stagneerde de arbeidsmarkt onverwacht, terwijl er toen gerekend werd op 75.000 nieuwe banen. De meeste economen sluiten uit dat de VS in een recessie belandt, maar zien de kans daarop wel toenemen. "Als het banencijfer tegenvalt, zal dat onderstrepen hoe zwak en bleek de economische vooruitzichten zijn", aldus een van hen.