'HP/De Tijd had niet genoeg bewijs in zaak-Peters'

HP/De Tijd heeft niet onomstotelijk bewezen dat GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters en haar partner Robert Kluijver zich schuldig hebben gemaakt aan kinderontvoering. Dat heeft de Raad voor de Journalistiek bepaald, meldt hoofdredacteur van het weekblad Frank Poorthuis vrijdag.

De raad vindt verder onder meer dat het weekblad de privacy van Peters niet heeft geschaad. De uitspraak van de raad wordt pas maandag gepubliceerd, maar is vrijdag al naar de betrokkenen gestuurd.

Poorthuis schrijft op de website van het blad dat de Raad voor de Journalistiek beide partijen een paar keer gelijk heeft gegeven. Hij vindt het 'ongelooflijk' dat de raad vindt dat het blad niet onomstotelijk heeft bewezen dat Peters en haar partner zich schuldig hebben gemaakt aan kinderontvoering.

Volgens Peters stelt de raad dat HP/De Tijd 'selectief en eenzijdig' is geweest in het onderzoek. Op de website van GroenLinks schrijft ze dat haar klacht gegrond is verklaard. "HP/De Tijd had de beschuldigingen van kinderontvoering nooit mogen doen. De raad concludeert dat het blad onzorgvuldig te werk is gegaan door zich eenzijdig te baseren op een rancuneuze bron."

De raad oordeelde volgens Peters dat het blad onzorgvuldig heeft gehandeld door Kluijver niet de gelegenheid te geven om te reageren. "Ja, het was wijzer geweest als we Kluijver ook hadden gesproken", geeft Poorthuis toe.

Peters kwam onder vuur te liggen nadat HP/De Tijd begin vorige maand had geschreven dat zij mogelijk medeplichtig is aan kinderontvoering. Haar partner bracht zijn drie kinderen uit een eerder huwelijk niet terug na een vakantie. Omdat Peters de kinderen onderdak bood, zou zij medeplichtig kunnen zijn.

Ook werd Peters in het stuk beschuldigd van vriendjespolitiek. Toen ze als diplomate in Afhganistan een verhouding met Kluijver kreeg, moest ze ook een subsidieaanvraag beoordelen van de organisatie waarvoor hij werkte.


'HP/De Tijd had niet genoeg bewijs in zaak-Peters' (Foto: Novum)