Tot vijftien jaar cel voor aansteken man in Castricum

Drie mannen van 31, 34 en 27 jaar zijn vrijdag veroordeeld tot straffen tot vijftien jaar cel voor een poging tot moord in december in Castricum. Het slachtoffer werd meerdere keren beschoten, overgoten met benzine en in brand gestoken, maar overleefde de aanslag.

De rechtbank in Haarlem acht bewezen dat de hoofdverdachte het slachtoffer heeft beschoten, de tweede verdachte zijn kompaan heeft aangemoedigd de man door het hoofd te schieten en de derde verdachte het slachtoffer in brand heeft gestoken. Het motief voor de moordpoging lag in een zakelijk conflict van het slachtoffer met de hoofdverdachte.

De hoofdverdachte lokte het slachtoffer aanvankelijk mee naar Amsterdam om een groot geldbedrag van hem te krijgen. In Amsterdam had de hoofdverdachte, die een vuurwapen bij zich had en een jerrycan benzine in de auto, afgesproken met de twee andere verdachten, die hem mogelijk konden helpen. Vervolgens dwong het drietal het slachtoffer mee te rijden.

Op een parkeerplaats werd meerdere keren op het slachtoffer geschoten. Nadat was geroepen dat hij een kogel door zijn hoofd moest krijgen, werd nog een schot gelost. Het slachtoffer hield zich daarop dood. Vervolgens is de jerrycan uit de auto gehaald en werden het slachtoffer en de wagen met benzine overgoten en in brand gestoken. De drie verdachten reden hierop weg.

Het slachtoffer overleefde de moordaanslag wonderwel. Hij wachtte naar eigen zeggen tot hij de achterlichten van de auto van de mannen niet meer zag. Zijn benen brandden toen al. Hij sprong vervolgens uit de auto, is in de sneeuw gaan rollen en ging vervolgens op zoek naar hulp.

De hoofdverdachte is conform de eis van het Openbaar Ministerie veroordeeld tot vijftien jaar cel. De man die hem aanspoorde tot het doodschieten van het slachtoffer kreeg een gevangenisstraf van twaalf jaar opgelegd. De derde verdachte moet van de rechter tien jaar de cel in.