[WK Rugby] Zuid-Afrika kwartfinalist

Titelverdediger Zuid-Afrika heeft vrijdag de kwartfinale van het WK rugby bereikt. Daarvoor was een moeizame 13-5 zege op Samoa voldoende. Ook Wales is zo goed als zeker van de laatste acht. Dat land mag in zijn laatste wedstrijd tegen Fiji zelfs verliezen als de marge niet te groot wordt. Bij een nederlaag met minder dan zeven punten verschil of een beter resultaat, is het pleit helemaal beslecht.

Zuid-Afrika was voor rust de betere ploeg. Via een geconverteerde try van Bryan Habana, die later met een spierblessure uitviel, en penalty's van Frans Steyn en Morné Steyn kwamen de Springboks op een 13-0 voorsprong.

In de tweede helft knokte Samoa voor wat het waard was. George Stowers zette de eilandbewoners met een try op het scorebord en ook een tweede score leek dichtbij. Samoa strandde echter twee keer op enkele meters van de trylijn. Zelfs met veertien man, nadat Paul Williams was weggestuurd, bleef Samoa gevaarlijk, maar slordigheid en de stugge Zuid-Afrikaanse verdediging braken de ploeg uiteindelijk op.

Zuid-Afrika kwartfinalist op WK rugby (Foto: Novum)