Bijna 120.000 kinderen mishandeld in 2010

Het aantal kinderen dat wordt mishandeld, lag vorig jaar op bijna 120.000 gevallen. Dat schatten onderzoekers van de Universiteit Leiden en TNO. Het cijfer is gebaseerd op meldingen van hulpverleners, leraren en slachtoffers.

Kindermishandeling kwam vooral voor bij gezinnen met drie of meer kinderen, laag opgeleide ouders, werkloze ouders en stiefgezinnen. Ook bij gezinnen met een allochtone achtergrond kwam meer mishandeling voor.

In 2005 schatten wetenschappers het aantal kindermishandelingen nog op 107.000. Volgens de onderzoekers hoeft dat niet te betekenen dat het aantal gevallen toeneemt. Wel worden er meer meldingen geregistreerd.

Per duizend middelbare scholieren zeggen 99 kinderen vorig jaar mishandeld te zijn. Dat is hetzelfde aantal als vijf jaar geleden.

Bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) zijn de afgelopen jaren steeds meer meldingen van kindermishandeling en verwaarlozing binnengekomen. Vorig jaar startte de instantie meer dan achttienduizend onderzoeken. Sinds 2005 een gemiddelde stijging van tien procent, meldde Jeugdzorg Nederland in juli.