'Meer samenwerking tussen politie en beveiligers'

De politie moet meer informatie over criminelen delen met particuliere beveiligers. Boevenbendes die kriskas door Nederland trekken, kunnen dan eerder worden gepakt, zegt staatssecretaris van Veiligheid en Jusititie Fred Teeven (VVD) vrijdag in De Telegraaf.

Door foto's, kentekens en signalementen uit de politiecomputer door te geven, gelooft Teeven dat de politie een grote slag kan slaan. "Dat de politie haar positie kan versterken door gebruik te maken van informatie van particuliere bureaus lijkt me helder", zegt hij.

Teeven noemt als voorbeeld dat een agent in Groningen niet weet dat er in Maastricht een aangifte ligt van winkeldiefstal voor dezelfde dadergroep. In de Randstad is door meer informatie te delen al een aantal bendes aangehouden.

Beveiligers delen al langer informatie met de politie, maar andersom is dat niet zo vanzelfsprekend. Volgens Teeven is het nog te veel eenrichtingsverkeer. De staatssecretaris overlegt vrijdag met politie, Openbaar Ministerie en de beveiligingsbranche over verdergaande samenwerking.