Huurverhoging wordt niet uitgesteld

De huurverhoging van maximaal 120 euro per maand gaat gewoon per 1 oktober in. Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) had die datum al eerder geprikt, en ziet geen reden daar van af te wijken.

De Woonbond, die de belangen van huurders behartigt, en de Huurdersvereniging Amsterdam zijn naar de rechter gestapt om de maatregel van tafel te krijgen. Zij vinden dat de verhoging in strijd is met de wet. Binnenlandse Zaken stelt er alle vertrouwen in te hebben dat de rechter de eis van de twee partijen niet inwilligt.

De verhoging moet gaan gelden voor nieuwe huurders van woningen in de tien gebieden waar de woningen gemiddeld het duurst zijn. Het gaat vooral om Noord-Holland, Utrecht, Gelderland en het midden en oosten van Noord-Brabant. De huurverhoging is niet verplicht. De verhuurder bepaalt het stijgingspercentage.

De oppositie in de Tweede Kamer is het niet eens met de maatregel. GroenLinks vindt dat de 'regenteske' Donner de Kamer buitenspel zet vanwege de gekozen procedures, laat de partij donderdag weten.